Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Solidarité avec des sans-papiers – 24 maart 2019

Together against racism, de organisatie vooraan de optocht

Op 21 maart was het werelddag tegen racisme en discriminatie. Daarom organiseerde “Platform 21/03” gisteren een betoging tegen racisme in Brussel waar zo’n 4.000 mensen kwamen opdagen.

Het is al voorbij 14 uur, ik kom het station van Brussel-Noord buiten gewandeld en zie al meteen heel wat organisaties verzameld staan. Ik krijg de eerste van vele flyers in mijn handen gedrukt en ik haast me naar het begin van de mensenmassa.

Onderweg naar daar krijg ik nog wat folders en stickers aangeboden en ik spreek wat mensen van de organisaties aan. Wat zij te zeggen hadden vertel ik later, eerst de optocht:

Zoals de vorige optochten is het begin relatief rustig. Er wordt al wel wat geroepen, maar het is nog even wachten op reactie. Dan wordt er iemand vooraan onwel. De verwarring is van de gezichten af te lezen. “Moeten we nu verder roepen of zullen we even wachten?”. Hierdoor duurt het nog wat langer voor het vuur in de betoging aanwakkert.

De sfeer begint er in te komen. Sommige activisten hebben een speaker bij en er wordt gedanst en gezongen.

Actief Linkse Studenten & Scholieren

De eerste mensen die ik aanspreek zijn twee jongens van de organisatie Actief Links. Volgens hen is het geldtekort waardoor we immigranten niet kunnen voorzien de grootste oorzaak van racisme.

“Dit geldtekort is het gevolg van kapitalisme: multinationals zetten hun kapitaal op rekeningen in het buitenland en ontvluchten zo de belastingen in België”. Ze zeggen ook dat rechtse politici zoals Theo Francken of Guy D’haeseleer zich te veel bezighouden met angst zaaien over allochtonen. “Ze zouden zich veel beter bezighouden met de belastingontduikers te bestraffen”.

Eén van de jongens had ook ergens gelezen dat er vorig jaar zo’n ruim 200 miljard euro aan kapitaal onbelast naar het buitenland gaat. Ruim 200 miljard komt ongeveer neer op de helft van ons huidig bbp. Jammer genoeg kan ik die cijfers nergens terugvinden (dus alle hulp is welkom!).

Hand In Hand Gent & Antikapitalisme

Quartier sans Racisme

Met witte hesjes trekt de volgende organisatie door de Brusselse straten. Hun doel? Geen racisme meer. Volgens hen verspreiden racistische gedachten via de extreem-rechtse politiek. De aanslag in Christenchurch 15 maart is daar een gevolg van.

Hun hoofddoel is om discriminatie en racistische opmerkingen uit het dagelijkse leven te halen. Politieagenten die agressief ‘controles’ uitvoeren op kleurlingen, discriminatie op het werk enzovoort. Dit is voor mij misschien wel het belangrijkste waarvoor de betoging voor kan staan. Iedereen die in Vlaanderen is opgegroeid kent xenofoben of racisten die regelmatig opmerkingen maken die over de grens van racisme gaan.

Dus ik ga absoluut niet ontkennen dat racisme vandaag de dag niet meer bestaat. Ik ken zelf iemand van wie toegang tot een Berlijnse discotheek is ontzegd omdat hij zwart was. Maar ik ben er wel van overtuigd dat we als westerse maatschappij veel stappen in de goede richting hebben gezet en dat nog steeds doen. Ik geloof niet dat er in België vandaag meer racisme is dan 60 jaar geleden.

Refugees welcome

Meer dan één keer vernoemd: de vluchtelingencrisis. “We moeten elkaar helpen! Iedereen welkom! Open grenzen! Het is niet de vreemdeling zonder papieren die moet veranderen, maar de wet!” “Was het allemaal maar zo simpel”, denk ik dan. Elkaar helpen? Akkoord! Iedereen welkom? Dat is moeilijk. Als het mogelijk zou zijn. Helaas kunnen we niet zomaar iedereen opvangen. We hebben er de voorzieningen, noch de ruimte voor.

Ik heb één man gezien met een bord waarop stond dat we het conflict in het Midden-Oosten moeten aanpakken om zo de problematiek hier op te lossen. Daar ben ik het ook mee eens. De migratiecrisis is iets dat we niet zomaar zijn gang kunnen laten gaan. En door iedereen binnen te laten, stopt de oorlog in Syrië nog niet.

Nunca Mas & Refugees Welcome

Geen slechte religies, enkel slechte mensen

Ook islamofobie is een veelbesproken onderwerp. Die fobie wordt volgens de activisten grotendeels door rechtse politici gevoed. Ze verspreiden zogezegd leugens om de islam in een slecht daglicht te plaatsen.

Volgens mij is het niet helemaal de schuld van politici, maar wel die van de media. Als je het al echt een schuld kan noemen. Veel aanslagen vandaag de dag worden gepleegd door extreme moslims. De media moet dat wel in het nieuws brengen. En negatieve dingen komen nu eenmaal sneller in het nieuws. Kan je het je voorstellen? “BREAKING NEWS: vandaag zijn er geen aanslagen in Europa door moslims. Dat was het nieuws”.

Dit zorgt ervoor dat moslims over het algemeen slecht overkomen. Al is dit niet waar. Volgens de NCTC (National Counterterrorism Center) waren tussen 2007 en 2011 zo’n 82 % tot 97 % van de slachtoffers van moslimterrorisme zelf moslim. Het zijn een paar rotte appels die het voor de rest verpesten.

Elk vliegtuig dat crasht komt in het nieuws. Toch blijft het het meest veilige vervoersmiddel. Maar zou jij zonder twijfel een vliegtuigticket boeken als je net hebt gehoord dat er een is gecrasht waarbij 150 doden zijn gevallen? Hetzelfde geldt voor moslims. Als er net een aanslag door een moslim is gepleegd dan kijk je al wat alerter naar eentje op straat. Zo ontstaat de islamofobie. Volgens mij is de mens gewoon erg gevoelig aan angst.

Klimaat?

“Een plek vol linkse activisten. Ook een plek waar je je klimaatbeleid kan opdringen”, moet deze organisatie gedacht hebben. Een beetje ongelukkig gekozen als je het mij vraagt. Een serieus probleem (namelijk racisme) wordt aangekaart en één groep wilt zo nodig hun volledige politieke agenda aanhalen.

Ze zeggen ook dat een beter klimaatbeleid ervoor zal zorgen dat er minder klimaatvluchtelingen zijn. En dus ook minder discriminatie naar die vluchtelingen. Ook hier denk ik dat mensen daar geholpen moeten worden in plaats van dat ze naar hier gebracht moeten worden.

Net als bij de antikapitalisten vind ik het een beetje vergezocht als je bedenkt dat de betoging eigenlijk over racisme en discriminatie gaat.

Actiegroep die het klimaat wil redden

Het is een prachtig initiatief om op straat te komen om te laten zien dat we als samenleving moeten leren samenleven. Alleen weet ik niet of het zo veel uithaalt. Als het doel van de betoging was om racisme te bestrijden, vraag ik mij af hoeveel racisten er nu zijn overtuigd om er geen meer te zijn. Volgens mij niet veel en dat is ontzettend jammer.

Maar hoe moet het dan wel? Geen idee. We kunnen moeilijk de rechtse partijen de mond snoeren. Dat brengt de democratie in gevaar. Ik denk dat het gewoon nog tijd nodig heeft. De allochtone gemeenschap mengt zich steeds meer met de Vlaamse. Als vreemdelingen zich verantwoord blijven mengen, zullen ze volgens mij meer geaccepteerd worden. ‘Want dan blijken ze toch nog best oké te zijn’.

De persoon die in het begin van de optocht onwel werd, werd opgehaald door een allochtone ambulancier. De dag dat er een racist in nood wordt geholpen door een allochtoon is er toch al één racist minder. Beetje bij beetje moeten we daar naartoe werken. Want xenofobie en ongepaste opmerkingen zijn nog altijd erg aanwezig in het dagelijkse leven in Vlaanderen.

Ik denk ook dat het internet en de globalisering helpt. We komen meer en meer in contact met andere culturen en dat helpt om andere nationaliteiten beter te begrijpen en te appreciëren.

Optocht op de Kruidtuinlaan
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: