Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Carnavalsoptocht – 3 maart 2019

Een ander soort optocht, maar zeker een die veel volk lokt: de carnaval. Ook in Essen, dicht bij waar ik woon, wordt voor de 55ste keer een grote stoet georganiseerd door de carnavalsvereniging De Ossekoppen. Een jubileumjaar: 55 is een veelvoud van 11, hét carnavalsgetal.

Ieder jaar is het weer uitkijken naar de zondagse stoet in Essen. Met 45 wagens dit jaar waren er net iets minder dan andere jaren, maar de sfeer zat er nog altijd goed in.

Om 14:11 uur begint de stoet. De regen is overgewaaid, het volk is toegestroomd en we wandelen het café uit om naar de wagens te kijken. Op een van de eerste wagens staan vrienden van ons, net zo enthousiast als wij. Luide carnavalsmuziek wordt door de speakers geknald en je ziet alleen maar blije gezichten.

Als de stoet erop zit, trekt iedereen terug de omliggende cafés in of gaan ze iets eten. Later op de avond volgt er dan een groot feest in de sporthal in Essen.

Het mooie aan de carnaval is dat niets moet en alles mag. Iedereen is elkaars vriend en niets is te gek.

Aalst

Dat alles mag, geldt blijkbaar niet voor iedereen. Over de stoet in Aalst wordt er alleen maar over de praalwagen met Joodse karikaturen gesproken. Carnaval is een feest rond karikaturen, maar het moet wel iedereen aanstaan. Maar wie bepaalt er wat mag en wat niet? Wanneer gaat het te ver? Als je het mij vraagt moeten dergelijke dingen kunnen.

Stel: Donald Trump wordt afgebeeld met enkele rednecks die voor hem supporteren. Zou er dan evenveel om te doen zijn? Dan zal je de linkse gemeenschap volgens mij niet horen klagen.

En dat hoeft ook niet. Met carnaval wordt er met alles en iedereen gelachen. Als je Amerikanen op die manier afbeeldt, dan vindt iedereen het fantastisch. Waarschijnlijk omdat zij geen zogenaamde minority group zijn.

Op Facebook las ik een reactie van iemand die zelf joods is. Daarin zei hij dat hij er niets mee in zit. Karikaturen zijn inderdaad bespottelijk, maar niet antisemitisch. Als ze de Joden afbeelden in een gaskamer, dan is het wat anders.

Ook al vertegenwoordigt één persoon niet de hele gemeenschap, vind ik toch dat er naar zulke mensen geluisterd moet worden.

Politiek incorrect

Carnaval staat sowieso al niet bekend om zijn politieke correctheid. Kijk maar naar de thema’s van de liedjes: vreemdgaan met een jonge vrouw, dubbelzinnige seksuele opmerkingen, bier drinken tot je niet meer op je benen kan staan. Net zoals de kostuums worden de nummers sterk overdreven. Niemand denkt of handelt effectief zo, maar tijdens de carnaval mag het al eens wat gekker. Iedereen die ooit op een carnavalsfeest is geweest, weet dat.

Ik hoop dat de carnaval nog lang kan blijven bestaan zoals dat nu is, want niemand bedoelt het kwaad. Het is, zoals al vaak is gezegd, allemaal maar om te lachen. Alaaf!

Interessant artikel van De Standaard

Advertentie

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: